ДНЗ «Сумський хіміко-технологічний центр ПТО»

«Дай мені, мамо, хустку на згадку»

22.11.2018 року в гуртожитку центру Фуртак А. М. проведений показовий виховний захід «Дай мені, мамо, хустку на згадку», присвячений історії української хустки. Під час виховного заходу звучали українські народні пісні, народна мудрість.

Хустка – візитна картка її власника, яка передавалася з роду в рід, як реліквія, як пам'ять роду. Хустка – це і оберіг, і прекрасний подарунок.

Тарас Шевченко у поемі «Хустина» писав: «Ой хустино, хустиночко! Мережана, шита». Тарас Григорович описав козацький звичай: якщо козака хоронили з почестями, то тіло його клали в домовину, накриваючи червоною китайкою, а сідло коня накривали хустиною: «Ведуть коня вороного, розбиті копита…А на ньому сіделечко хустиною вкрите».

Гостями заходу були: народна майстриня, етнограф Шеремет Л. Г., науковий співробітник Сумського обласного художнього музею ім. Н. Х. Онацького Федевич Л. К., викладач музичного мистецтва ЗОШ №29 Тегленко Т. В. з ученицями.

Шеремет Лідія Григорівна розповідала про свою зібрану колекцію, про обрядову роль української хустки, велику колекцію хусток різних народів світу та продемонструвала свої родинні хустки. Хустка на спеченій хлібині, на дитячій колисці… Хустка – це і вузлик з вечерею для хрещених батьків й подарунок нареченому, як у пісні співається: «Два рушники – старостам, третій – молодому, і ще йому подарую хусточку шовкову…». Коли говоримо про хустку, неодмінно згадуємо матерів, бабусь. Згадуємо, які і як носили вони хустки: біленькі у свята, картаті – вдома, квітчасті – до церкви чи на весілля. На завершення виступу Лідія Григорівна провела майстер-клас з пов’язування хусток.

Учениці ЗОШ №29 зачарували всіх присутніх грою на бандурі та виконанням ліричних пісень про українські обереги.

Виховний захід сприяв розвитку в учнів пізнавальних інтересів до вивчення художніх промислів українського народу. Захід цікавий, змістовний, який залишив не байдужим кожного учня та гостя.

А хустки усміхалися квітами, підморгували таємничими орнаментами. Ось така вона – звичайна хустка, родинний оберіг, краса українського народу.

1

2

 3

4

56

7

КОНТАКТИ

  • 40016, м.Суми, пр-т. Свободи, 38
  • (0542) 78-99-92
  • (0542) 78-99-90 
  • email: shtc-pto@ukr.net
  • моб: 066-290-47-45

До нас можна доїхати: 

  • маршрутними таксі № 2, 17а, 21, 51, 52, 53 
  • тролейбус №15, 15а