ДНЗ «Сумський хіміко-технологічний центр ПТО»

1Поради_самодопомоги_в_стресових_ситуаціях_Page_1.jpg

       В несподіваних/раптових екстремальних ситуаціях, в ситуаціях загрози, небезпеки, травматичних подіях, кризових ситуаціях – психіка людини проявляє різні емоційні реакції, стани. Це може бути, наприклад: НАПРУГА. СТРАХ, ФОБІЇ, ЗАЦІПЕНІННЯ, АГРЕСИВНІСТЬ, ЗЛІСТЬ, ПРИГНІЧЕННІСТЬ, ВИСНАЖЕННЯ, ТОЩО. Це нормальні реакції психіки людини на несподівану, травмуючи подію. Для того щоб справитися зі стресом та відновити власні сили, ресурси, можна скористатися певними техніками саморегуляції емоційних станів, напруження. Техніку чи спосіб можна підібрати для себе індивідуально, наприклад:

vРозмова про подію, обговорення, висловлювання і усвідомлення емоцій, почуттів з рідними, друзями;

vДихальні техніки (почергове, глибоке, заспокійливе та мобілізуюче, різкі вдихи і видохи). Дихання через долоню: вдих з однієї долоні та видих в іншу.

vЗаземлення: знайти точку опори ( сісти, обпертися об стіну, дерево), відчути цю опору, порахувати та назвати предмети, які в полі зору, доторкнутися до них, відчути. Зусиллям волі переключитися на «тут і тепер» та зробити якісь речі, наприклад: перебрати речі, полити квіти, потримати долоні під холодною водою, вмитися, поговорити з кимось хто поруч, уявити про що думають інші люди, яких ви бачите.

vЗа допомогою уяви, наприклад техніка «Фортеця»: зручно облаштуйтеся, заплющить очі та уявіть себе в безпечному місці - ви в кам’яній, міцній фортеці з товстими стінами, мурами, по колу фортеці рів з водою. Коло вас у фортеці може бути хтось або щось ( предмети), які допоможуть вам відчути безпеку і захищеність.

vФізичні вправи, спорт, прогулянки або просто звичайне прибирання, басейн або просто тепла ванна – що вам подобається і доступно в певній критичній ситуації.

vКіно та мульти – терапія (обирати спокійні, позитивні з гарною енергетикою та змістом, можливо з гумором)

vМалювання ( вираження на папері спектру внутрішніх емоцій, припрацювання проблеми, стресу). Також можна малювати мандали або нейрографіку. Наприклад:

3Поради_самодопомоги_в_стресових_ситуаціях_Page_3.jpg

КОНТАКТИ

  • 40016, м.Суми, пр-т. Свободи, 38
  • (0542) 78-99-92
  • (0542) 78-99-90 
  • email: shtc-pto@ukr.net
  • моб: 066-290-47-45

До нас можна доїхати: 

  • маршрутними таксі № 2, 17а, 21, 51, 52, 53 
  • тролейбус №15, 15а