ДНЗ «Сумський хіміко-технологічний центр ПТО»

Історія повторюється. Як і сотню років потому Україну спіткала російська агресія. 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути відбувся нерівний бій українського загону чисельністю близько 500 осіб, який переважно складався з необстріляних юнаків 1-ї Української військової школи та Помічний студентський курінь Січових Стрільців, гімназистів і невеликої кількості старшин проти 5000 загону досвідчених у боях І світової російських вояк «червоної гвардії» під командуванням Михайла Муравйова. Бій під Крутами був успішним для оборонців української державності — наказ командування було виконано, стрімкий наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії й мости. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Учасниками цієї героїчної і трагічної події були і наші земляки уродженці Сумщини Бензик Михайло та Микола Янів.

27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були, страчені. На похороні в Києві біля Аскольдової Могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».

І зараз як і тоді 104 роки тому, біля станції Крути українські захисники дали бій російським загарбникам та завдали їм нищівної поразки. Ми вистаємо та переможемо.

З нагоди відзначення Дня Героїв Крут у закладі проведені тематичні виховні години.

Історія Крут - це символ героїзму та самопожертви українського народу.

Слава Україні!

0001

КОНТАКТИ

  • 40016, м.Суми, пр-т. Свободи, 38
  • (0542) 78-99-92
  • (0542) 78-99-90 
  • email: shtc-pto@ukr.net
  • моб: 066-290-47-45

До нас можна доїхати: 

  • маршрутними таксі № 2, 17а, 21, 51, 52, 53 
  • тролейбус №15, 15а