ДНЗ «Сумський хіміко-технологічний центр ПТО»

 

ПРАВИЛА ПРИЙОМУ НА 2025 РІК

 

(за посиланням нижче)

 

https://drive.google.com/file/d/1EqnoJcY9D2nwtMJZsfmDnEtD-ySB4gnI/view?usp=sharing

 

 

 

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРОФЕСІЙ

 

ОПЕРАТОР З ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ ТА ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Завдання та обов'язки. Виконує підготовку, апаратне та програмне підключення до ПК периферійних пристроїв, офісного та комутаційного обладнання. Здійснює установку пакетів програм згідно з профілем діяльності підрозділу, перенесення інформації з одного носія на інший, технологічні операції з обробки інформації у відповідному програмному середовищі: текстовому редакторі та верстки, електронних таблицях, базах даних, графічних редакторах, програмах звуку, відеомонтажу, анімаційної та тривимірної графіки. Створює презентації. Оформлює організаційно-розпорядчу документацію. Здійснює заміну витратних матеріалів, діагностику, технічне обслуговування та модернізацію засобів інформаційної системи, супроводження та захист інформації. Розробляє, розміщує і супроводжує Веб-сайти, здійснює пошук інформації в інформаційних мережах. Надає інформаційні послуги та обґрунтовує вибір комп'ютерної техніки, периферійного, офісного, комутаційного обладнання та програмного забезпечення до потреб споживачів.

Повинен знати: основи організації праці, трудового законодавства, правила і норми охорони праці; правила експлуатації, будову і принципи дії комп'ютерної техніки, периферійних пристроїв і засобів зв'язку, архітектуру основних апаратних та програмних засобів роботи, мережеві технології; функції та технічні характеристики обладнання, технічні вимоги до носіїв інформації, витратних матеріалів до оргтехніки; системне та прикладне програмне забезпечення; технологію опрацювання текстових, графічних та табличних даних, проведення та послідовність виконання операцій у локальній та глобальній мережах; правила та методики побудови Веб-сайтів і Веб-додатків; стандарти уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації; професійний стиль і етику спілкування з діловими партнерами та споживачами послуг і інформаційних продуктів, методику роботи з споживачами товарів і послуг на ринку інформаційно-комунікативних технологій; основи маркетингу; основи підприємницької діяльності; правила захисту інформації.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.

Приклади робіт.

1. Робота з сучасними операційними системами та прикладними програмами.

2. Забезпечення захисту інформації.

3. Створення документів, таблиць, презентацій, баз даних, графічних об'єктів, анімацій, креслень, тривимірних об'єктів, відеоматеріалів, Веб-сайтів і Веб-документів.

4. Робота з налагодження, підключення та обслуговування периферійних пристроїв і оргтехніки, усунення пошкоджень.

5. Усунення недоліків у роботі програмного забезпечення, периферійного обладнання та офісної техніки.

6. Налагодження комп'ютерних мереж, встановлення кодів, паролів.

7. Реклама та продаж комп'ютерного обладнання та програмного забезпечення, периферійних пристроїв, витратних матеріалів та мережевого обладнання.

 

 

СЛЮСАР-РЕМОНТНИК

 

2-й розряд

 

Завдання та обов’язки. Розбирає, ремонтує, складає та випробовує простi вузли i механiзми устаткування, агрегатiв та машин. Ремонтує просте устаткування, агрегати i машини, а також середньої складностi пiд керiвництвом слюсаря вищої квалiфiкацiї. Виконує слюсарне оброблення деталей за 12–14-м квалiтетами (5–7-м класами точностI). Промиває, чистить, змащує деталi та знiмає заливання. Виконує роботи з застосуванням пневматичних, електричних iнструментiв та на свердлильних верстатах. Шабрує деталi за допомогою механiзованого iнструменту. Виготовляє простi пристрої для ремонту i складання.

 

Повинен знати: основнi заходи виконання робiт з розбирання, ремонту та складання простих вузлiв i механiзмiв, устаткування, агрегатiв та машин; призначення та правила застосування слюсарного та контрольно-вимiрювального iнструменту; основнi механiчнi властивостi оброблюваних матерiалiв; основнi поняття про допуски i посадки, квалiтети i параметри шорсткостi; найменування, маркування i правила застосування мастил, мийних речовин, металiв.

 

Квалiфiкацiйнi вимоги.Повна загальна середня освiта та професiйна пiдготовка на виробництвi, без вимог до стажу роботи.

 

3-й розряд

 

Завдання та обов’язки. Розбирає, ремонтує, складає та випробовує середньої складностi вузли та механiзми устаткування, агрегатiв i машин. Ремонтує, регулює та випробовує середньої складностi устаткування, агрегати i машини, а також складне пiд керiвництвом слюсаря вищої квалiфiкацiї. Виконує слюсарне оброблення деталей за 11–12-м квалiтетами (4–5-м класами точностI). Ремонтує футероване устаткування та устаткування, яке виготовлене з захисних матерiалiв та феросилiцiю. Розбирає, складає та ущiльнює фаолiтову та керамiчну апаратуру i комунiкацiї. Виготовляє пристрої середньої складностi для ремонту i складання. Виконує такелажнi роботи пiд час перемiщення вантажiв за допомогою простих вантажопiдiймальних засобiв i механiзмiв, якими керують з пiдлоги.

 

Повинен знати:будову устаткування, яке ремонтує; призначення та взаємодiю основних вузлiв i механiзмiв; технологiчну послiдовнiсть розбирання, ремонту i складання устаткування, агрегатiв i машин; технiчнi умови на випробування, регулювання та приймання вузлiв та механiзмiв; основнi властивостi матерiалiв, якi обробляє; будову унiверсальних пристроїв та середньої складностi контрольно-вимiрювального iнструменту; допуски i посадки, квалiтети i параметри шорсткостi; правила стропування, пiдiймання, перемiщення вантажiв; правила експлуатацiї вантажопiдiймальних засобiв i механiзмiв, якими керують з пiдлоги.

 

Квалiфiкацiйнi вимоги.Повна загальна середня освiта та професiйно-технiчна освiта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освiта та професiйна пiдготовка на виробництвi. Пiдвищення квалiфiкацiї та стаж роботи за професiєю слюсаря-ремонтника 2 розряду — не менше 1 року.

 

4-й розряд

 

Завдання та обов’язки. Розбирає, ремонтує, складає та випробовує складнi i особливо складнi вузли та механiзми. Ремонтує, монтує, демонтує, випробовує, регулює, налагоджує складне устаткування, агрегати i машини та здає пiсля ремонту. Виконує слюсарне оброблення деталей i вузлiв за 7–10-м квалiтетами (2–3-м класами точностI). Виготовляє складнi пристрої для ремонту i монтажу. Складає дефекти вiдомостi на ремонт. Виконує такелажнi роботи з застосуванням пiдiймально-транспортних механiзмiв i спецiальних пристроїв.

 

Повинен знати: будову устаткування, агрегатiв i машин, якi ремонтує; правила регулювання машин; способи усування дефектiв в процесi ремонту, складання та випробування устаткування, агрегатiв i машин; будову, призначення i правила застосування складного контрольно-вимiрювального iнструменту; конструкцiю унiверсальних i спецiальних пристроїв; способи розмiчання та оброблення нескладних рiзних деталей; систему допускiв i посадок, квалiтетiв i параметрiв шорсткостi; властивостi кислототривких i iнших сплавiв; основнi положення планово-запобiжного ремонту устаткування.

 

Квалiфiкацiйнi вимоги. Професiйно-технiчна освiта. Пiдвищення квалiфiкацiї та стаж роботи за професiєю слюсаря-ремонтника 3 розряду — не менше 1 року.

 

ЕЛЕКТРОЗВАРНИК РУЧНОГО ЗВАРЮВАННЯ

 

2-й розряд

 

Завдання та обов’язки. Прихвачує деталi, вироби i конструкцiї у всiх просторових положеннях зварного шва. Виконує ручне дугове i плазмове зварювання простих деталей в нижньому i вертикальному положеннi зварного шва, наплавляє простi невiдповiдальнi деталi. Готує вироби i вузли пiд зварювання i зачищає шви пiсля зварювання. Забезпечує захист зворотного боку зварного шва в процесi зварювання в захисному газi. Нагрiває вироби i деталi перед зварюванням. Читає простi креслення.

 

Повинен знати: основнi вiдомостi про будову i принцип дiї електрозварювальних машин i апаратiв для дугового зварювання змiнного i постiйного струму, якi застосовує в роботi; способи i основнi прийоми прихвачування; форми оброблення шва пiд зварювання; будову балонiв, їх колiр i правила поводження з ними; основи знань про зварювання в захисному газi i правила забезпечення захисту пiд час зварювання; правила обслуговування електрозварювальних апаратiв; види зварних з’єднань i швiв; пiдготовку кромок виробiв для зварювання; типи обробок та позначення зварних швiв на кресленнях; основнi властивостi електродiв, якi застосовує, та металу i сплавiв, що зварює; призначення i умови застосування контрольно-вимiрювальних приладiв; причини виникнення дефектiв пiд час зварювання i способи їх запобiгання; будову пальникiв для зварювання електродом, який не плавиться, в захисному газi.

 

Квалiфiкацiйнi вимоги. Повна загальна середня освiта та професiйна пiдготовка на виробництвi, без вимог до стажу роботи.

 

3-й розряд

 

Завдання та обов’язки. Виконує ручне дугове i плазмове зварювання середньої складностi деталей, вузлiв i конструкцiй з вуглецевих сталей i простих деталей з конструкцiйних сталей, кольорових металiв i сплавiв у всiх просторових положеннях зварного шва, крiм стельового. Виконує ручне дугове кисневе рiзання, стругання деталей середньої складностi з маловуглецевих, легованих, спецiальних сталей, чавуну i кольорових металiв в рiзних положеннях. Наплавляє спрацьованi простi iнструменти, деталi з вуглецевих та конструкцiйних сталей.

 

Повинен знати: будову електрозварювальних машин та зварювальних камер, якi застосовує; вимоги до зварного шва та поверхонь пiсля кисневого рiзання (стругання); вимоги i значення обмазок електродiв; основнi види контролю зварних швiв; способи пiдбирання марок електродiв залежно вiд марок сталi; причини виникнення внутрiшнiх напруг i деформацiй в виробах, якi зварює, та заходи їх запобiгання.

 

Квалiфiкацiйнi вимоги.Повна загальна середня освiта та професiйно-технiчна освiта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освiта та професiйна пiдготовка на виробництвi. Пiдвищення квалiфiкацiї та стаж роботи за професiєю електрозварника ручного зварювання 2 розряду — не менше 1 року.

 

4-й розряд

 

Завдання та обов’язки. Виконує ручне дугове i плазмове зварювання середньої складностi деталей апаратiв, вузлiв, конструкцiй i трубопроводiв з конструкцiйних сталей, чавуну, кольорових металiв i сплавiв i складних деталей, вузлiв, конструкцiй та трубопроводiв з вуглецевих сталей у всiх просторових положеннях зварного шва. Виконує кисневе рiзання (стругання) складних вiдповiдальних деталей з високовуглецевих, спецiальних сталей, чавуну i кольорових металiв, зварює конструкцiї з чавуну. Наплавляє нагрiтi балони i труби, дефекти деталей машин, механiзмiв i конструкцiй. Наплавляє складнi деталi, вузли i складнi iнструменти. Читає креслення складних зварних металоконструкцiї

 

Повинен знати: будову складної електрозварювальної апаратури; особливостi зварювання та дугового рiзання на постiйному i змiнному струмi; технологiю зварювання виробiв в камерах з атмосферою, яка контролюється; основнi закони електротехнiки в межах роботи, яку виконує; способи випробування зварних швiв; види дефектiв в зварних швах i методи їх запобiгання; принцип пiдбирання режиму зварювання за приладами; марки i типи електродiв; механiчнi властивостi металiв, якi зварює.

 

Квалiфiкацiйнi вимоги. Професiйно-технiчна освiта. Пiдвищення квалiфiкацiї та стаж роботи за професiєю електрозварника ручного зварювання 3 розряду — не менше 1 року.

 

КУХАР

 

3-й розряд

 

Завдання та обов’язки. Готує страви та кулінарні вироби, які потребують нескладної кулінарної обробки: варить, смажить, запікає та випікає вироби. Формує та панірує напівфабрикати. Здійснює допоміжні роботи з виготовляння страв та кулінарних виробів. Проводить процеси первинної кулінарної обробки сировини. Виготовляє страви з концентратів. Порціонує (комплектує), роздає страви масового попиту.

 

Повинен знати: рецептури, технологію виготовляння, вимоги до якості, правила роздачі (комплектації), терміни та умови зберігання страв; види, властивості, кулінарне призначення та особливості оброблення картоплі, овочів, грибів, круп, макаронних та бобових виробів, сиру, яєць, напівфабрикатів з котлетної маси, тіста, консервів, концентратів та інших продуктів, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності; прийоми, способи та послідовність виконання теплового оброблення продуктів; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи підприємств громадського харчування; санітарні правила для підприємств громадського харчування; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

 

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

 

Приклади робіт. Варіння картоплі та інших овочів, бобових, макаронних виробів, каш; смаження картоплі, овочів, виробів з котлетної маси; запікання овочевих та круп’яних виробів; формування виробів з тіста, їх підсмаження та випікання; промивання, зачищання, нарізування овочів та зелені; розморожування м’яса, риби; потрошіння дичини, птиці, риби.

 

4-й розряд

 

Завдання та обов’язки. Готує страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки. Випускає холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці. Варить бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправочні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні). Готує різні види пасеровок та соуси на кістковому бульйоні і на молоці. Готує другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м’ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо). Готує гарячі та холодні напої, солодкі страви. Замішує прісне та дріжджове тісто, випікає з нього вироби. Готує птицю для варіння та смаження. Здійснює підготовку риби осетрових порід до теплової обробки. Нарізає на порції рибу частикових порід. Виготовляє та порціонує напівфабрикати з яловичини, свинини, баранини. Видає виготовлені страви.

 

Повинен знати: рецептури, технологію виготовляння страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки; вимоги до їх якості, термінів та умов зберігання, їх видавання; кулінарне призначення риби, морепродуктів, м’яса, м’ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів; правила виготовляння порційних напівфабрикатів з яловичини, свинини, баранини; порядок оброблення риб осетрових порід; ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід; вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів; правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

 

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією кухаря 3 розряду – не менше 1 року та кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням 4 розряду.

 

Приклади робіт. Нарізування овочів, м’яса, риби; виготовляння соусів та заправок для салатів із свіжих овочів або овочів, які пройшли кулінарну обробку, салатів із овочів з м’ясом або рибою; перемішування та викладання салатної маси у салатники; оброблення риби та оселедців для виготовляння рибних холодців, рибних тюфтельок, щерби, оселедців натуральних та з гарніром; формування рибної котлетної маси та виготовляння котлет рибних рулетів, товчеників, січеників; тушкування, підсмаження, запікання риби (карасі в сметані, тарань з медом тощо); нарізання м’яса, виготовляння котлетної маси, додання необхідних інгредієнтів для готування битків, рагу, гуляшу; виготовляння овочевих, круп’яних запіканок; підготовляння птиці для варіння та смаження, овочів до фарширування тощо.

 

 

 КОНДИТЕР

 

3-й розряд

 

Завдання та обов’язки. Готує прості масові торти, тістечка та інші поштучні кондитерські і хлібобулочні вироби з нанесенням трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб із різних видів сировини (борошняної, сирної маси або морозива). Виготовляє різні види тіста, кремів, начинок, фаршів; готує напівфабрикати, штампує, формує та викладає вироби на листи. Оздоблює вироби помадкою, марципаном, шоколадом, кремом тощо. Передає на гартування вироби з морозива. Випікає (смажить) вироби. Визначає готовність тістових заготовок до випікання, садить їх у піч або у варильні (пекарські) шафи, стежить за процесом випікання, закінченням випікання (варіння) виробів, виймає їх, охолоджує.

 

Повинен знати: асортимент, рецептури і технологію виготовлення простих тортів, тістечок, поштучних кондитерських і хлібобулочних виробів масового попиту, включаючи заміс тіста і виготовлення кремів, начинок, вимоги до їх якості; ґатунок борошна, його хлібопекарські якості; способи і прийоми оформлення виробів, техніку нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб; техніку і способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, шоколадом, кремом; режим і тривалість випікання (смаження) виробів; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, к призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи підприємств громадського харчування; санітарні правила для підприємств громадського харчування; основи раціональної організації робочих місць; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

 

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

 

Приклади робіт. Виготовляння різних видів тіста; нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб із різних видів сировини; випікання (смаження) виробів, визначення їх готовності.

 

4-й розряд

 

Завдання та обов’язки. Виготовляє різноманітні кекси, рулети, печиво вищого гатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів. Здійснює фігурне нарізування випечених напівфабрикатів, формує, виготовляє деталі малюнка, оздоблень для тортів з шоколаду, крему, бізе. Підбирає крем за кольорами, наносить малюнок. Складає малюнок з різних дрібних та середніх деталей. Візуально перевіряє суміщення кольорових елементів і деталей малюнка, а також ваги готових тортів і тістечок.

 

Повинен знати: асортимент, рецептури, технологію і режими виготовляння кексів, рулетів, печива, складних видів тортів і тістечок; способи і техніку нанесення складного багатокольорового малюнка; способи і техніку складання малюнка; види сировини, що використовується для виготовляння кондитерських виробів; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

 

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією кондитера 3 розряду – не менше 1 року та кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням 4 розряду.

 

Приклади робіт. Виготовляння, фарбування, розташування і малюнків на кондитерських виробах; порціювання, нанесення візерунку; перевіряння ваги кондитерських виробів.

 

ЕЛЕКТРОГАЗОЗВАРНИК

 

2-й розряд

 

ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Виконує ручне кисневе різання бензорізальними і гасорізальними апаратами стального легковагового і важкого лому. Виконує ручне дугове, плазмове, газове автоматичне і напівавтоматичне зварювання простих деталей, вузлів і конструкцій з вуглецевих сталей. Виконує кисневе і плазмове прямолінійне і криволінійне різання в нижньому і вертикальному положеннях зварного шва металом, простих і середньої складності деталей з вуглецевих сталей за розміткою вручну, на переносних стаціонарних та плазморізальних машинах. Прихвачує деталі, вироби конструкцій у всіх просторових положеннях. Готує вироби, вузли та з'єднання під зварювання. Зачищає шви після зварювання і різання. Забезпечує захист зворотної сторони зварного шва в процесі зварювання в захисних газах. Наплавляє прості невідповідальні деталі. Усуває раковини і тріщини в простих деталях, вузлах, відливках. Підігріває конструкції і деталі при правленні. Читає прості креслення. Готує газові балони до роботи. Обслуговує переносні газогенератори.

 

ПОВИНЕН ЗНАТИ: основи знань про будову і принцип дії електрозварювальних машин і апаратів для дугового зварювання змінного і постійного струму, газозварювальної і газорізальної апаратури, газогенераторів, електрозварювальних автоматів та напівавтоматів, кисневих і ацетиленових балонів, редукувальних приладів і зварювальних пальників, які обслуговує, правила користування пальниками, редукторами, балонами, які застосовує; способи і основні заходи прихвачування, форми розчищання шва під зварювання, правила забезпечення захисту під час зварювання в захисному газі, види зварних з'єднань і типи швів; підготовку кромок виробів для зварювання; типи розбирань та позначення зварних швів на кресленні; основні властивості електродів зварювального металу і сплавів, газів і рідин, які застосовує під час зварювання; остаточний тиск газу в балонах, який допускається, призначення і марки флюсів, які застосовуються під час зварювання; призначення і умови застосування контрольно-вимірювальних приладів; причини виникнення дефектів під час зварювання і способи їх запобігання; характеристику газового полум'я, габарити лому за Державним стандартом.

 

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ. Базова або неповна базова загальна середня освіта. Одержання професії безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи.

 

3-й розряд

 

ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Виконує ручне дугове, плазмове, газове зварювання, автоматичне і напівавтоматичне зварювання простих деталей і вузлів з конструкційних сталей, кольорових металів і сплавів та середньої складності деталей, вузлів, конструкцій і трубопроводів у всіх положеннях, крім стельового. Виконує кисневе плазмове прямолінійне і криволінійне різання в різних положеннях металів, простих і середньої складності деталей з вуглецевих та легованих сталей, кольорових металів і сплавів за розміткою вручну на переносних, стаціонарних і плазморізальних машинах у всіх положеннях зварного шва. Виконує кисневе різання і різання бензорізальними і гасорізальними апаратами на задані розміри з виділенням відходів кольорових металів та зі зберіганням або вирізанням вузлів і частин машини. Виконує ручне дугове повітряне стругання простих і середньої складності деталей з різних сталей, чавуну, кольорових металів і сплавів в різних положеннях. Наплавляє раковини і тріщини в деталях, вузлах і відливках середньої складності. Виконує попереднє і супроводжувальне підігрівання під час зварювання деталей з додержанням заданого режиму. Читає креслення середньої складності деталей, вузлів і конструкцій.

 

ПОВИНЕН ЗНАТИ: будову електрозварювальних та плазморізальних машин, газозварювальної апаратури, автоматів, напівавтоматів та плазмотрона, які обслуговує; вимоги до зварного шва та поверхонь після повітряного стругання; способи підбирання марок електродів залежно від марок сталей; властивості і значення обмазування електродів; будову зварного шва; способи їх випробування і види контролю; правила підготовки деталей і вузлів під зварювання та заварювання; правила підбирання режиму нагрівання металу залежно від марки металу та його товщини; причини виникнення внутрішніх напруг та деформацій у виробах, які зварює, і заходи щодо їх запобігання; основні технологічні заходи зварювання і наплавлення деталей з різних сталей, чавуну, кольорових металів і сплавів, режим різання і витрати газів під час кисневого та газоелектричного різання.

 

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ. Повна або базова загальна середня освіта. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або підготовка безпосередньо на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією 2 розряду не менше 1 року.

 

 

 

 

КОНТАКТИ

  • 40016, м.Суми, пр-т. Свободи, 38
  • (0542) 78-99-92
  • (0542) 78-99-90 
  • email: shtc-pto@ukr.net
  • моб: 066-290-47-45

До нас можна доїхати: 

  • маршрутними таксі № 2, 17а, 21, 51, 52, 53 
  • тролейбус №15, 15а